Buldog francuski – jedna z ras psów, należąca do grupy psów do towarzystwa, zaklasyfikowana do sekcji małych psów molosowatych.
Wygląd
Pies o małej, krępej i muskularnej sylwetce. Ma szeroką, kwadratową głowę o dużych, stojących uszach. Ogon krótki.
Umaszczenie i sierść
Płowa, pręgowana lub nie, ze średnią lub dużą ilością bieli. Wszystkie odcienie barwy płowej są dopuszczalne, od czerwonego do jasnobrązowego (kawa z mlekiem). Psy całkowicie białe klasyfikuje się jako "płowe z dużą ilością bieli". Włos krótki, gładki, przylegający i miękki.
Zachowanie i charakter
Pomimo nazwy sugerującej przeznaczenie rasy do walk z bykami, jest to pies łagodny i towarzyski, o miłym usposobieniu. Nazwa buldog jest jedynie konsekwencją pochodzenia rasy od buldoga angielskiego, który początkowo był rosłym i dobrze zbudowanym psem, używanym do walki. Posiada duże wymagania co do ruchu i jedzenia. Jest skłonny do alergii pokarmowych, przez co musi dostawać karmę najlepszej jakości.
Użytkowość
Obecnie buldog francuski jest psem rodzinnym i towarzyszącym. Bardzo przywiązany do swoich właścicieli pieszczoch, lubi bawić się z dziećmi. Z zasady zgodny we współżyciu z innymi zwierzętami.
Zdrowie
Ze względu na krótką kufę, buldożki szybko się męczą. Trzeba o tym pamiętać zwłaszcza w upały i nie pozostawiać psa na słońcu. Należy dbać o fałdy na pyszczku, regularnie je czyszcząc. Buldog francuski ma skłonność do chorób skóry oraz oczu. Ważna jest odpowiednia dieta przy hodowli buldożka. Pies musi jeść karmę wysokiej jakości, w przeciwnym wypadku będzie często i intensywnie wydzielał gazy. Bardzo istotną cechą buldożków jest chrapanie - nie tylko podczas snu, ale także podczas dnia. Ma to ścisły związek z krótką kufą. Czasami, jeżeli chrapanie jest zbyt głośne i pies za bardzo się przy tym męczy, potrzebna jest operacja podniebienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz